Industria alimentară a ajuns la afaceri de 55 de miliarde de lei. Primele 50 de companii sunt responsabile de 45% din business

Autor: Dana Ciriperu 03.10.2017

♦ Cei mai mari 50 de jucători din industria alimentară şi a băuturilor au avut anul trecut o cifră de afaceri de 25 mld. lei, în creştere cu 5% faţă de 2015 ♦ Economia locală nu are în top zece nicio fabrică de lapte, de ciocolată, de mezeluri sau de pâine, iar primele zece companii au capital integral străin.



Coca-Cola HBC Ro­mâ­nia (producţia bă­utu­rilor răcoritoare), Ur­sus Breweries (fa­bricarea berii) şi Bunge Ro­mânia (fabricarea uleiurilor) sunt cei mai mari trei producători din in­dustria alimentară şi a băuturilor după cifra de afaceri din 2016, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Producătorul sucurilor Coca-Cola şi Fanta şi al apelor minerale Dorna este liderul incontestabil al pro­ducţiei în ultimii cinci ani, o perioadă în care businessul Coca-Cola HBC s-a majorat cu 15%. În ultimul an, avansul a fost de  5%, la 2,2 mld. lei.

În top zece, producţia de băuturi ră­coritoare, fabricarea berii şi fa­bri­carea uleiurilor sunt cel mai bine re­pre­­zentate industrii, cu câte două com­panii fiecare, acestea fiind de alt­fel şi industriile cu cele mai mari bu­­si­­nessuri din producţia de alimente.