Harababura legislativă din retailul farmaceutic: uite legea, nu e legea

Autor: Georgiana Mihalache 29.09.2017

Companiile farmaceutice au fost obligate în 2014 prin lege ca distribuţia de medicamente şi retailul farmaceutic să funcţioneze pe două societăţi distincte, însă în mai 2017 o modificare promulgată de preşedintele Klaus Iohannis autoriza persoanele juridice să desfăşoare şi activitate de distribuţie en gros de medicamente.

„A fost o lege care a fost abrogată după ce ne-am chinuit să reautorizăm. Aşa e România, se schimbă regulile destul de des. Toate depozitele, centrele logistice sunt autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului, sunt nişte rigori şi e destul de complicat, într-un depozit se face inclusiv maparea temperaturii şi a umidităţii din toate locurile din centru. Acest lucru a presupus şi angajări în plus“, a spus pentru ZF Mihai Miron, preşedintele Ropharma, al cincilea jucător din retailul farmaceutic.

Trei firme de distribuţie desprinse din reţele de farmacii au avut vânzări cumulate de peste 1 mld. lei anul trecut, de nouă ori mai mari faţă de 2015.

Ropharma a deschis în 2014 compania Ropharma Logistic SA pentru a răspunde prevederilor legale care ur­mau să intre în vigoare şi care impuneau separarea dis­tri­buţiei de retail. La fel a procedat şi Dona, al treilea jucă­tor din piaţă, care a înfiinţat tot în 2014 Dona Logistică SRL.