Două decenii de BET: indicele a „supravieţuit“ în furtunile a două crize şi a crescut de opt ori

Autor: Liviu Popescu 20.09.2017

Indicele BET, reprezentativ pentru Bursa de la Bucureşti, a împlinit ieri două decenii de existenţă, perioadă de timp în care a trecut prin două crize financiare, structura sa a fost schimbată din temelii, iar multe companii din componenţa iniţială au dispărut de la BVB.

Indicele BET şi-a început istoria pe 19 septembrie 1997 de la un nivel de 1.000 de puncte, cu 10 companii şi o capita­li­zare de 443 mil. lei, potrivit BVB. Printre companiile din com­ponenţa iniţială se numărau Arctic, cel mai mare pro­du­cător de frigidere din Europa de Est, delistat de la BVB în 2003, Dacia sau Azomureş Târgu-Mureş, ambele delistate. De-a lungul timpului, 36 de companii au fost incluse în BET.

În prezent, indicele principal se află la 8.000 de puncte şi include 13 companii cu o valoare de piaţă de peste 35 mld. lei.

Lansarea indicelui BET la finele anului 1997 nu a venit într-un context de piaţă ideal, în condiţiile în care criza datoriilor din Rusia i-a speriat pe investitorii străini care deţineau acţiuni în Europa de Est. La doar un an de la lansare, indicele scădea sub valoarea de 300 de puncte, adică minus 70% din valoare în decurs de un an.