Primăria Capitalei vrea să demareze studiile pentru împădurirea terenurilor din jurul Bucureştiului

Autor: Radu Tutulan 25.08.2017

”Realizarea Centurii Verzi a Municipiului Bucureşti este un obiectiv strategic pentru Capitală, fiind o resursă naturală importantă cu rol în combaterea efectelor schimbărilor climatice, reducerii poluării aerului, mărirea suprafeţelor spaţiului verde şi o oportunitate de stimulare a dezvoltării ariei metropoitane a Capitalei prin amenajarea unor poli de interes turistic şi agrement. Datorită deficitului de păduri-parc din jurul Capitalei, trebuie acordată o atenţie deosebită creşterii suprafeţelor împădurite în vederea restabilirii normei de 30 hectare de păduri-parc/1.000 de locuitori”, se arată în expunerea de motive a proiectului ce va fi supus dezbaterii CGMB în data de 30 august.

Propunerea a fost făcută de Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea precizând că va fi nevoie în prealabil de o analiză amănunţită a terenurilor şi speciilor de arbori care vor fi plantaţi.

”Iniţierea acestui proiect complex presupune elaborarea studiilor pentru identificarea terenurilor pretabile la împădurire, a condiţiilor pedologice şi hidrologice, a speciilor adecvate de arbori, precum şi stabilirea stutului juridic al terenurilor propuse”, se mai arată în proiectul privind crearea Centurii Verzi a Capitalei.

În plus, vor trebui semnate protocoale cu localităţile din judeţul Ilfov astfel încât administraţiile locale să realizeze, în regim propriu, campanii de împădurire a terenurile aflate în administrarea acestora.

În judeţul Ilfov, fiecărui locuitor îi revine o suprafaţă de pădure sau terenuri forestiere de 0,084 de hectare. Cele mai împădurite zone sunt în localităţile Ciolpani, Snagov, Buftea şi Pantelimon, unde suprafaţa forestieră depăşeşte 35-40%. În Otopeni, Chitila, Cornetu şi Berceni suprafaţa totală de pădure este sub 1%, iar în localităţile Dobroeşti şi Glina, pădurile lipsesc cu desăvârşire.