Centrele de Excelenţă înfiinţate de FRF au început să dispară unul câte unul: Acum a venit rândul celui de la Târgu Mureş să fie desfiinţat

Autor: Claudiu Giurgea 25.08.2017

Răzvan Burleanu a anunţat cu mare fast că va împânzi teritoriul României cu centre de excelenţă în care să fie concentraţi cei mai valoroşi tineri jucători. Aceste centre urmau să fie deschis printr-un parteneriat între FRF şi autorităţile locale - care ar fi urmat să asigure finanţarea. La final, dacă un jucător ar fi fost vândut, banii ar fi fost împărţiţi între FRF, autorităţile locale şi clubul care a cedat jucătorul către centrul de excelenţă.

Însă aceste centre au avut de la început o mare problemă: nu putea primi Certificat de Identitate Sportivă. În plus, încălcau mai multe reguli UEFA şi FIFA, deoarece jucătorii urmau să fie deţinut în coproprietate - lucru interzis de organismenele internaţionale. Pe de altă parte, cluburile evitau să-şi cedeze tinerii talentaţi, din simplul motiv că n-aveau nevoie de Centre de Excelenţă pentru a-i promova şi a-i valorifica.

FRF şi-a văzut însă în continuare de drum. Primul astfel de centru a fost deschis la Târgu Mureş. Au urmat altele, la Timişoara, Deva şi Buzău. În această vară, FRF a început să dea înapoi. Mai întâi, la finalul lunii iulie, a închis Centrul de Excelenţă de la Buzău. Acum, Marcel Puşcaş, membru în Comisia Tehnică a FRF, a anunţat că şi cel de la Târgu Mureş şi-a închis porţile. Mai rămân astfel cele de la Timişoara şi Deva, care probabil vor avea aceeaşi soartă.