PIAROM: Măsura referitoare la plata defalcată a TVA nu va simplifica relaţiile dintre stat şi mediul de afaceri

Autor: Corina Zamfir 09.08.2017

PIAROM, Patronatul Investitorilor Autoh­toni, susţine că măsura anunţată de Ministerul de Finanţe referitoare la plata defalcată a TVA de către toţi contribuabilii nu este una care să simplifice şi să normalizeze relaţiile dintre administraţia statului şi mediul de afaceri.

Din contră, aceasta creează o presiune aproape ucigătoare asupra mediului de afaceri, deja încorsetat de alte obligaţii declarative / procedurale complexe (declaraţia 394, risc fiscal - fosta analiză a intenţiei de a desfăşura activităţi economice), în acelaşi context al combaterii evaziunii fiscale în materie de TVA.

„Mai exact, măsura anunţată nu poate înlocui necesitatea existenţei, în cadrul ANAF, a unei grile de risc fiscal  corect gândite şi nediscreţionar aplicate, deşi au fost luate o serie de măsuri în acest sens. Se optează din nou pentru creşterea birocraţiei şi a costurilor - prin crearea de noi conturi bancare purtătoare de comisioane bancare în sarcina contribuabililor, dezvoltări de programe informatice şi utilizare suplimentară de resurse umane neproductive“, spun reprezentanţii PIAROM.