Uşoară creştere a randamentelor la titlurile de stat în luna iulie. Ministerul Finanţelor a avut un vârf de plată de circa 8 mld. lei

Autor: Claudia Medrega 04.08.2017

♦ Randamentele la titlurile de stat au revenit în iulie pe creştere după ce în iunie au atins pentru majoritatea scadenţelor minimele acestui an. La titlurile pe 10 ani, randamentul s-a apropiat de 4% ♦ Rămâne de văzut cum vor evolua randamentele titlurilor de stat în continuare.

Randamentele medii la titlurile de stat au revenit în luna iulie pe o uşoară tendinţă ascendentă pentru unele scadenţe, după scăderea din al doilea trimestru, Ministerul Finanţelor având o misiune dificilă în con­diţiile în care a avut un nou vârf de plată. 

În iulie au ajuns la maturitate titluri de stat de circa 8 mld. lei după ce în iunie Trezo­re­ria a avut de acoperit scadenţe de apro­­xi­ma­tiv 9 mld. lei.

În luna iulie, Trezoreria a împrumutat aproximativ 5,6 mld. lei de pe piaţa internă prin lansarea unor certificate de trezorerie şi obli­gaţiuni, inclusiv prin licitaţiile supli­mentare, volumul împrumuturilor fiind în linie cu nivelul planificat. Ministerul Finan­ţelor a anunţat că vrea să ia în iulie de pe piaţa internă 5,1 mld. lei, la care s-ar putea adăuga 500 mil. lei prin licitaţiile suplimentare.