Agricultorii anunţă recolte mai mari în 2017. Fermier din Olt : Producţia de grâu şi orz este cu 35% mai mare faţă de anul trecut

Autor: Roana Rotaru 27.07.2017
Recoltarea grâului şi a rapiţei s-a încheiat pentru majoritatea fermierilor din România, producătorii agri­coli anun­ţând producţii mai mari anul acesta faţă de anul agricol precedent din punct de ve­dere cantitativ, în special în ceea ce pri­veş­te cerealele păioase precum grâul, se­cara sau orzul.
 
Fermierii din Banat şi-au recoltat deja grâul şi rapiţa încă de acum două săp­tâmâni, cei din Oltenia mai au câ­teva zile de lucru până să ajungă la final cu recoltatul, în timp ce fermierii din Mol­dova abia acum încep să intre cu combinele în lanurile de cereale, potrivit datelor din piaţă.
 
„Am terminat de recoltat rapiţa şi ce­realele păioase de acum două săptă­mâni. La grâu am obţinut o producţie de 7.800 kilograme la hectar şi la rapiţă am obţinut 4.000 kilograme. La rapiţă ar fi tre­buit să obţină 4.500 kilograme pe hec­tar, dar 500 kilograme pe hectar au fost ca­lamitate. Însă, vom primi despă­gu­biri de la firma de asigurări. Grâul îl dau cu 600-620 lei pe tonă, iar rapiţa cu 1.650 lei pe tonă. Preţurile sunt mai bu­ne ca anul tre­cut pentru că în Europa re­coltele sunt mai slabe“, a declarat pentru ZF Dimi­trie Muscă, pro­prietarul Com­bina­tu­lui Agro­industrial Curtici, care lucrea­ză 5.000 de hectare de teren în judeţul Arad.
 
Pe de altă parte, fermierul Ion Şerban, proprietarul exploataţiei agri­co­le Agromixt Şerban, care cultivă 1.900 de hectare în judeţul Olt a obţinut la cultura de grâu un ran­dament de 5.600 de kilograme pe hectar, iar la rapiţă 2.800 de kilogram pe hectar.