Producţia de roşii este cu 30-40% mai bună faţă de anul trecut
„Preţurile pe care le primesc producătorii sunt foarte mici. Ele se multiplică de două-trei ori prin intermediari.“
Producătorii de tomate vor avea anul acesta producţii cu 30-40% mai mari faţă de 2016, în condiţiilie în care vremea a ţinut cu fermierii, iar roşiile au fost ocolite de bolile specifice culturii de tomate.
Cu toate acestea legumicultorii primesc preţuri mici pe kilogramul de roşii de circa 1-1,2 lei pe kilogram.
„Producţiile de tomate sunt mai bune cu 30-40% anul acesta. Vara aceasta am avut parte de temperaturi ridicate, nu au fost ploi, iar tomatele nu au fost afectate de mana (o boală a roşiilor cauzată de o ciupercă apărută după ploi prelungite - n. red.)“, a declarat pentru ZF Aurel Tănase, preşedintele Organizaţiei Interprofesională pentru Produse Agroalimentare (OIPA).
În ciuda obţinerii unor producţii mai mari, producătorii de tomate abia îşi scot costurile de producţie, potrivit preşedintelui OIPA, care spune că diferenţa dintre profit şi pierdere o face încasarea subvenţiei.