Haosul din sistemul public de sănătate aduce mai mulţi pacienţi în spitalele private, plus 20% în 2016

Autor: Mirabela Tiron 20.07.2017

Numărul pacienţilor internaţi în spitalele private a crescut cu 20% anul trecut faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). . Avansul a venit odată cu dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti private şi a faptului că tot mai mulţi români aleg să nu mai meargă în spitale de stat.

Astfel, numărul de spitale private a crescut anul trecut la 201 unităţi, acestea având o capacitate totală de circa 7.000 de paturi. Comparativ, în anul anterior, funcţionau 187 de spitale private, cu o capacitate de puţin peste 6.600 de paturi. Ca procent din total spitale din România, cele private reprezintă 35%, conform calculelor ZF.

Marii operatori privaţi de pe piaţa serviciilor medicale au pariat pe spitale cu o capacitate de cazare mult sub cea a spitalelor publice, dar dotate cu echipamente moderne, cu rezerve ce asigură „condiţii hoteliere“, în încercarea de a atrage pacienţii cu venituri peste medie şi mari. O noapte de spitalizare (doar cazarea) costă între 200-300 de lei în spitalele private.