Andrei Rădulescu, senior economist BT: Comenzile noi în industria prelucrătoare continuă să evolueze peste potenţial

Autor: Roxana Rosu 11.04.2017

Investiţiile productive şi consumul privat ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de 4,7%, respectiv 4,6% în perioada 2017-2019, potrivit estimărilor Băncii Transilvania, prognozele fiind susţinute perspectivele de continuare a ciclului economic european post-criză, semnalele de accelerare din economia mondială, mix-ul relaxat de politici economice pe plan intern,  inclusiv eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accizei suplimentare la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.

”Evoluţiile recente ale comenzilor noi în industria prelucrătoare exprimă premise de redinamizare a investiţiilor productive şi de consolidare a climatului pozitiv din sfera consumului privat pe plan intern pe termen mediu”, spune Andrei Rădulescu, senior economist la BT.

Comenzile noi în industria prelucrătoare au consemnat un avans de 9,8% an/an în februarie, în accelerare de la 8,5% an/an în ianuarie şi, totodată, cel mai ridicat ritm din septembrie 2016. De asemenea,  se evidenţiază accelerarea comenzilor de bunuri intermediare, de la 9,7% an/an în ianuarie la 18,4% an/an în februarie, cea mai bună dinamică din toamna anului 2012, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).