Conpet Ploieşti propune dividende totale cu 17% randament. Acţiunile urcă la un maxim istoric la bursă

Autor: Liviu Popescu 23.03.2017

Transportatorul naţional de ţiţei prin conducte şi căi ferate Conpet Ploieşti (COTE), inclus de pe 20 martie în in­dicele de referinţă BET, propune repartizarea unor di­vi­dende tradiţionale şi speciale care însumează 16,56 lei pe ac­ţiu­ne. La preţul unei acţiuni de dinainte de publicarea con­vo­catorului, de 98 de lei, rezultă un randament de 17%, cel mai ridicat din piaţă de până acum. Din dividendul tradiţional, adică cel din profitul pe 2016, ar rezulta un randament de 8%.

Însă rămâne de văzut dacă acţionarii, printre care cel majoritar, statul român prin Ministerul Energiei, cu 58,7%, vor aproba în aprilie repartizarea dividendelor speciale având în vedere că şi anul trecut Conpet Ploieşti a avut o decizie asemănătoare pe ordinea de zi, de repartizare a unor dividende speciale, care au generat o creştere puternică a acţiunilor, dar care ulterior a fost respinsă în AGA.

Acţiunile COTE au urcat ieri la maximul istoric de 111 lei, pentru prima oară peste pragul de 100 de lei, în creştere cu 14% faţă de şedinţa precedentă, fiind de altfel singurul emitent din cei 12 ai indicelui de referinţă BET care se apropie de limita de tranzacţionare de 15% a companiilor de pe segmentul principal.