Adrian Ţuţuianu, despre protocoale: Comisia SRI consideră, în unanimitate, că „ar trebui” desecretizate

Autor: Liviu Dadacus 14.03.2017

„Au fost zeci de protocoale încheiate din 1992 până astăzi. Am discutat şi azi în cadrul Comisiei legat de poziţia noastră faţă de aceste protocoale. Ne-am dus puţin şi am studiat şi cadrul legal şi am ajuns la concluzia că protocoalele pot fi desecretizate numai prin Hotărâre de Guvern, la iniţiativa celor care sunt semnatari – pentru că sunt informaţii clasificate – în tot sau în parte, pentru că dacă sunt anumite elemente în protocol care ţin de siguranţa naţională, de protecţia unor date, informaţii, chiar persoane, acelea nu pot fi făcute publice”, a spus Ţuţuianu.

„Opinia exprimată astăzi cu unanimitate de voturi a fost aceea că aceste protocoale ar trebui desecretizate pentru a calma opinia publică şi a ne lămuri cu toţii în ce măsură au fost afectate drepturi şi libertăţi fundamentale”, a adăugat preşedintele Comisiei SRI.

El a arătat că printre atribuţiile Comisiei nu există şi aceea de a cere desecretizarea, el subliniind faptul că, în cazul în care există mai multe instituţii semnatare ale unui protocol, trebuie să fie toate de acord cu desecretizarea.