Plăţile de taxe şi impozite cu cardul au făcut un salt de 50% în 2016, până la 360 milioane de lei

Autor: Anelis Baciu 13.03.2017
Băncile din România au înregistrat anul trecut peste un milion de plăţi de taxe cu cardul în valoare de 360 mil. lei (80 mil. euro), potrivit da­telor colectate de Visa. Faţă de 2015 valoa­rea taxelor şi impozitelor plătite cu cardul a fost mai mare cu 50%, în timp ce numărul tran­zac­ţiilor a crescut cu 80%.

„Aceste creşteri se datorează dublării plă­ţi­lor online şi extinderii reţelei de accep­tare, în condiţiile în care a cres­cut nu­mă­rul primă­ri­ilor înrolate pe Ghişeul.ro (n.red.- sistemul na­ţio­nal de plată a taxelor şi im­pozitelor online). Creş­terile cele mai mari s-au înregistrat în ca­zul plăţilor online, şi este nor­mal să fie aşa, în con­diţiile în care aici sunt be­ne­ficiile cele mai mari, contribuabilii nu mai pierd timp la cozi in­ter­minabile“, a declarat Cătălin Creţu, direc­torul general pentru Ro­mâ­nia, Croaţia, Slo­ve­nia şi Malta în cadrul Visa.

Anul trecut, una din trei tranzacţii de plată a taxelor şi impozitelor cu cardul a fost rea­li­zată în mediul online. Circa 370.000 de taxe în valoare de 78 mil. lei au fost plătite în 2016 prin Ghişeul.ro sau pe plat­for­mele dedicate ale pri­mă­riilor. Aceas­ta înseamnă o valoare medie a unei tranzacţii de plată online a taxelor cu cardul de 210 de lei.