Piaţa RCA se aglomerează. În ultimele două săptămâni au fost autorizaţi doi noi jucători pe RCA, vor fi însă efecte pozitive pentru clienţi?

Autor: Anelis Baciu 08.03.2017
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat în decurs de două săptămâni intrarea a doi noi jucători pe piaţa locală a asigurărilor auto obligatorii (RCA), res­pec­tiv compania bulgărească Dallbogg şi compania irlan­deză Euro Insurance. Ambele firme vor opera în România pe baza paşa­portului european de liberă circulaţie a serviciilor. Mai mult, asigurătorul austriac Grawe a obţinut licenţa RCA, în timp ce Ergo este pe ultima sută de metri pentru obţine apro­bă­rilor necesare de la grupul german. Preşedintele ASF Mişu Negriţoiu a afirmat în mai multe rânduri că prin intrarea acestor noi jucători oferta se va diversifica, concurenţa va creş­te, iar clienţii şi piaţa în ansamblu vor avea de câştigat.
 
Întrebarea care se ridică este însă următoarea: chiar se va schimba piaţa RCA, în con­diţiile în care niciunul din asigurărorii menţionaţi nu şi-a propus să devină un ju­că­tor agresiv? Dallbogg, des­pre a că­rui intrare se vor­beş­te de aproa­pe un an, vrea cel mult o cotă de piaţă de 2% în pri­mul an de operare, ceea ce în­seamnă vânzări de poliţe de doar 80 milioane de lei din dintr-o piaţă de 4 mi­liar­de de lei pe an.
 
Euro Insurance, cel mai nou nume intrat pe piaţa RCA, este divizia de asigu­rări a firmei de leasing ope­raţional LeasePlan Corporation, ceea ce înseamnă că va fi un asigurător cu o prezenţă marginală, de nişă pe piaţa locală, operând în principal ca asigurător pentru flota grupului din care face parte.