INS anticipează o creştere moderată a preţurilor în industrie, construcţii şi comerţul cu amănuntul

Autor: Anca Olteanu 28.02.2017

În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +38%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tendinţa va fi de scădere moderată (sold conjunctural -7%), conform datelor transmise marţi de INS.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna februarie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%), iar pentru preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere moderată (sold conjunctural +7%).

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere a activităţii economice (sold conjunctural -17%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere (sold conjunctural -19%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scăderea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -14%), menţionează sursa citată.

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

Conform estimărilor din luna februarie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen.