România exportă energie la foc automat, dar piaţa spot de la Bucureşti plânge după curent. De la începutul anului preţul MWh a crescut de trei ori

Autor: Roxana Petrescu 03.02.2017

De la începutul anului, România şi-a păstrat statutul de exportator net de energie, dar în aproape toate zilele pe pia­­ţa spot a bursei OPCOM a fost un deficit între cantitatea ce­­rută de jucători şi cea pusă spre vânzare.

Dacă era sufi­cien­­tă energie pentru a fi trimisă peste graniţe, de ce s-a cre­at aceas­tă sărăcie în tranzacţionarea de pe o zi pe alta, plat­for­ma preferată de actorii de pe piaţa pe care anul trecut s-a co­mer­cia­­lizat echi­valentul a jumătate din consumul de energie local?

Spre exemplu, pe data de 19 ianuarie, România a trimis la export o cantitate orară medie de 1.347 MW, timp în care pe piaţa spot se înregistra un deficit de peste 1.000 MW, lu­cru care a dus preţul mediu spot spre pragul de 90 de euro pe MWh, arată datele centralizate de ZF din mai multe sur­se precum OPCOM sau rapoartele operative ale Transelectrica.