Harta logistică a comerţului modern. Jucătorii îşi alimentează cele aproape 2.000 de magazine din depozite de lângă Bucureşti şi Cluj. Noul pariu: Moldova

Autor: Cristina Roşca 01.02.2017

♦ Jucătorii din comerţul modern au ajuns să deţină 80 de hectare de depozite logistice. Din totalul suprafeţei, circa 50 de hectare sunt deţinute de retaileri, restul fiind închiriate ♦ Kaufland, Profi şi Penny Market anunţă planuri pentru extinderea capacităţilor logistice ♦ Zona Moldovei devine noul pariu al retailerilor care încep să îşi dezvolte depozite aici pentru a alimenta magazinele din regiune şi de peste Prut (în cazul Kaufland).



Jucătorii din comerţul modern local au ajuns să deţină în proprietate sau în chirie circa 80 de hectare (echivalentul a 80 de terenuri de fotbal) de depozite logistice de unde zilnic pleacă peste 1.000 de camioane pentru a alimenta reţelele de magazine.

Suprafaţa logistică a marilor retaileri a crescut constant odată cu dezvoltarea reţelelor de magazine, comerţul modern ajungând să nu­mere aproape 2.000 de hipermarketuri, super­marketuri, magazine de discount sau cash & carry.

Mai mult, planurile retailerilor nu se opresc aici, expansiunea viitoare determinându-i pe unii jucători să continue să investească în logistică. Printre aceştia se numără atât liderul comerţului local, grupul german Kaufland, dar şi discounterul Penny Market şi lanţul de su­per­mar­keturi Profi. Reţelele îşi amplasează de­pozitele în special în apropiere de Bucureşti şi în zona Transilvaniei, pentru a putea alimenta astfel magazinele din toată ţara. Odată cu extinderea tot mai rapidă în zona Moldovei, acum retailerii încep investiţiile şi aici.