De 23 de ori sub bursa poloneză. Rulaj zilnic de tranzacţionare de doar 8 milioane de euro în 2016 la BVB

Autori: Dan Grigore Ivan , Liviu Popescu 10.01.2017

Volumul mediul zilnic de tranzacţionare pe piaţa de la Bucureşti a fost de circa 8 milioane de euro în anul 2016, uşor mai mare faţă de 2015, în pofida celor două programe de răscumpărare ale propriilor acţiuni derulate de Fondul Proprietatea şi SIF Banat-Crişana, şi a celei mai mari oferte publice iniţiale a unei companii private-MedLife.

Spre comparaţie, volumul mediu zilnic de tranzac­ţionare pe bursa de la Varşovia a fost de circa 185 mil. euro în 2016, de 23 de ori peste cel de la Bucureşti.

„Cauzele unei intensităţi reduse a tranzacţionării la BVB sunt nuanţate şi complexe şi pot fi reprezentate de: subdezvoltarea fondurilor mutuale româneşti diversificate şi pe acţiuni care sunt departe de a se constitui într-un jucător activ la BVB, un segment încă insuficient dezvoltat al investitorilor de retail, dar în legătură cu care se fac eforturi substanţiale de creştere a audienţei de către BVB, poziţionarea preponderent pe termen lung adoptată de fondurile de pensii obligatorii, neutilizarea unor instrumente de tranzacţionare precum short-selling-ul sau împrumuturile de acţiuni“, explică Mihai Căruntu, şeful Departamentului pieţe de capital de la BCR.