Volumul depozitelor bancare a ajuns la 258,9 mld. lei în octombrie, în creştere cu 11% an la an

Autor: Anelis Baciu 25.11.2016

Băncile aveau la finalul lunii octombrie depozite con­sti­tui­te de populaţie şi companii în valoare de 258,9 miliarde de lei (58,2 mld. euro), în creştere cu 10,8% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut, potrivit unor date statistice publicate ieri de BNR. Deşi an la an creşterea depozitelor atrase de pe plan local se menţine la un nivel de peste 10%, lună la lună se ve­de o stagnare a sumelor plasate la bancă, semn că do­bânzile infime, de sub 1%, îi determină pe români să nu-şi mai ţină economiile la bănci. Cea mai mare parte a depozitelor bancare, aproximativ 60%, aparţine persoanelor fizice.

Populaţia aveau la sfârşitul lunii octombrie depozite în lei şi valută de aproape 156 mld. lei, în creştere cu doar 1,6% faţă de luna trecută. An la an sumele economisite de persoanele fizice în lei au urcat cu 10,8%, până la 97,6 mld. lei, în timp ce depozitele în va­lu­tă ale populaţiei au ajuns în oc­tom­brie la echivalentul a 58,2 mld. lei, cu 8% peste valoarea din aceeaşi lună a anu­lui trecut.

Băncile se ba­zea­ză pentru finan­ţare în principal pe re­sursele atrase de la clienţii persoane fizice, care sunt mai stabile şi care în perioada de criză au marcat o creştere puternică, pe fondul unui comportament de consum mai prudent.