Georgescu, prim-viceguvernator al BNR: Secretul bancar nu dispare, ci se consolidează şi se reconfigurează fără afectarea confidenţialităţii

Autor: Claudia Medrega 23.11.2016
Ultimele evoluţii la nivel interna­ţional indică faptul că secretul bancar nu dispare, ci se consolidează şi se re­con­figurează fără afectarea confi­den­ţialităţii. Iar o intermediere bancară mo­dernă în România nu poate fi gân­di­tă decât în corelaţie cu transparenţa fis­cală, apreciază Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

Intermedierea financiară şi fi­nan­ţe­le publice au devenit din ce în ce mai inter­dependente, atât financiar - din per­spectiva relaţiei creditare-creş­te­re eco­nomică-venituri bugetare -, cât şi ope­raţional, respectiv intensifi­ca­rea schimbului de informaţii între bănci şi ANAF, în opinia lui Georgescu.

El a adus în discuţie inten­sificarea com­baterii eva­ziunii fiscale prin schim­bul de infor­maţii financiare între siste­mul bancar şi autorităţile statului.

„Schimbul de informaţii între bănci şi autorităţile fiscale este un drum cu două sensuri. Astfel, pe de o parte, se permite accesul instituţiilor de credit la ba­za de date administrată de ANAF pri­vind veniturile persoanelor fizice atunci când acestea solicită un îm­pru­mut, iar, pe de altă parte, ANAF pri­meş­te infor­maţii cu privire la conturile cli­enţilor deschise la bănci pentru efec­tua­rea verificărilor fiscale prevăzute de lege“.