Provizioanele mai mari şi scăderea dobânzilor au diluat profitul grupului Raiffeisen în România cu 26%, până la 64 milioane de euro, la nouă luni

Autor: Anelis Baciu 17.11.2016

Grupul austriac Raiffeisen a înregistrat în intervalul ianuarie-septembrie al acestui an un profit net de 64 de milioane de euro, în scădere cu circa 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unor provizioane în creştere şi al unor venituri mai mici din dobânzi, potrivit unui raport publicat ieri la Viena.

Grupul Raiffeisen deţine Raiffeisen Bank, a patra instituţie de credit din sistemul bancar local, dar şi o companie de lea­sing, un broker de asigurare şi o divizie de asset management care au împreună 2,1 milioane de clienţi.

Provizioanele constituite de Raif­fei­sen în România cumulau la finalul lunii sep­tembrie 57 mil. euro, cu 11 mil. euro mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Raiffeisen şi-a majorat provizioanele în contextul intrării în vigoare a legii privind darea în plată.

Presiunile puse de dobânzile aflate la un nivel extrem de scăzut sunt un alt factor care alături de provizioane în creştere a dus la diminuarea profitului grupului Raiffeisen.