Definiţia pură a ironiei: Donald Trump, cunoscut pentru remarcile sale rasiste, câştigă preşedinţia celei mai puternice economii din lume pe 9 noiembrie, când se sărbătoreşte Ziua Internţională de Luptă împotriva Rasismului

Autor: Liviu Popescu 09.11.2016

Republicanul Donald Trump a câştigat preşedinţia SUA, cea mai puternică economie din lume, pe 9 noiembrie, când se sărbătoreşte Ziua internaţională de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului.

În campania electorală, Trump a acuzat Mexicul că trimite violatori peste graniţele SUA şi persoane “care aduc droguri”, şi a afirmat că îi va face pe mexicani să plătească pentru un zid la frontieră, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

“Aş putea sa merg pe 5th Avenue (New York - n.red.) şi să împuşc pe cineva şi tot nu aş pierde din susţinători”, spunea Trump în ianuarie. 

Ziua internaţională de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului, celebrată în fiecare an la 9 noiembrie, marchează începutul simbolic al Holocaustului.  La nivel european, comemorarea zilei de 9 noiembrie a început în 1988, când s-au împlinit 50 de ani de la Noaptea de Cristal din Germania Nazistă.

La 9 noiembrie 1938 s-au luat primele măsuri fizice împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei, ziua intrând în istorie sub denumirea de "Kristallnacht'' ("Noaptea de cristal").