Hildegard Gacek, fosta şefă a BERD la Bucureşti, şi Wilhelm Koch, un bancher austriac, au avizul BNR pentru a intra în boardul BCR

Autor: Claudia Medrega 13.10.2016

Hildegard Gacek, care s-a aflat la con­du­cerea biroului Băncii Europene pen­tru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de la Bucuresti şi a fost implicată în procesul de pri­vatizare a BCR, şi austriacul Wilhelm Koch, fost executiv la Deutsche Bank au primit aprobarea de la Banca Na­ţio­nală să facă parte din consiliul de supra­ve­ghere al BCR.

Cei doi au fost aleşi de acţionarii celei mai mari bănci din România să facă parte din consiliul de supraveghere, mandatul lor în boardul BCR ur­mând să se deru­le­ze până în aprilie 2019.

Hildegard Gacek a condus bi­ro­ul BERD din Ro­­mânia timp de cinci ani, din 2002 pâ­nă în 2007, pe­rioa­­­dă în care a fost ini­­ţiat şi fina­li­zat pro­cesul de pri­va­ti­za­re a BCR, câş­­­ti­gat de aus­tri­ecii de la Erste Bank.

Erste a plă­­­tit pentru BCR su­ma de 3,7 mld. euro. BERD şi IFC (divizia de investiţii a Băncii Mon­diale) au tras lozul câştigător al celei mai mari pri­va­ti­zări din istoria Ro­mâniei - au cum­­părat un pa­chet de 25% din acţiunile BCR (câte 12,5% fiecare) şi au încasat 1,5 mld. euro pen­tru pachetul cum­pă­rat cu 250 mil. dolari.