ZF HEALTH&PHARMA SUMMIT 2016. Cristian Mărgărit, nutriţionist: Marii vânzători de suplimente nutritive au inundat piaţa europeană

Autor: Georgiana Mihalache 06.10.2016
Suplimentele alimentare, produse care ocupă o piaţă estimată la 220 mil. euro, sunt din ce în ce mai căutate de ro­mânii aflaţi în căutarea unui stil de viaţă sănătos.

Acest sector are însă şi câteva probleme, printre care lipsa unei reglementări şi nivelul de substanţă activă din anumite medi­ca­mente, a spus Cristian Mărgărit, nutriţionist şi managerul sălii de fitness Get Fit Gym, prezent în cadrul conferinţei ZF Health & Pharma 2016.

„Una dintre marile pro­bleme în cazul supli­mentelor alimen­tare ar fi că nu există o auto­ritate care să regle­menteze această piaţă. Ar mai fi pro­bleme nu doar la cantitatea de substanţă ac­tivă care este pusă în medica­mente, atât cea declarată, cât şi cea reală. Un medic reco­mandă un supli­ment care ar fi bun într-o anumită situaţie, dar prescrie un medi­cament care este subdozat sau are extracte nestan­dardizate“, a spus Cristian Măr­gărit.

Nutriţionistul s-a referit şi la anu­miţi pro­du­cători români care pro­movează suplimente alimen­tare precum spiru­lina pentru vindecarea anumitor boli, fără ca declaraţiile acestora să se bazeze pe date ştiinţifice. Această atitudine duce, potrivit lui Mărgărit, la „confuzie şi neîncre­dere în zona de suplimente“.