Hillary Clinton a câştigat prima dezbatere electorală televizată

Ziarul Financiar 27.09.2016

Hillary Clinton, candidatul democrat pentru Casa Albă, a fost considerat câştigător în urma dezbaterii prezidenţiale de luni seară de către două focus-grupuri, potrivit Business Insider. Confruntarea dintre Clinton şi candidatul republican, Donald Trump, a fost cea mai urmărită dezbatere din istorie, care a ţinut cu sufletul la gură milioane de telespectatori.

În timp ce 16 oameni din focus-grup au considerat că Hillary Clinton a câştigat dezbaterea, doar şase oameni l-au declarat victorios pe Donald Trump.

Un focus grup aparţinând CNN alcătuit din votanţi indecişi a ajuns la aceeaşi concluzie. 18 din cei 20 de participanţi au considerat-o câştigătoare a dezbaterii pe Hillary Clinton.

Specialiştii spun că anumite replici ale lui Donald Trump nu au rezonat cu audienţa.

De exemplu, momentul în care Donald Trump a acuzat-o pe Clinton că nu are nici aspectul fizic şi nici rezistenţa unui preşedinte s-a transformat într-un plus pentru candidatul democrat, al cărui răspuns a impresionat pe toată lumea.

„Ei bine, atunci când el va călători în 112 ţări şi va negocia acorduri de pace, de încetare a focului, de eliberare de dizidenţi, de deschidere unor noi oportunităţi în întreaga lume sau chiar va petrece 11 ore pentru a depune mărturie în faţa unui comitet al Congresului va putea să-mi vorbească mie despre rezistenţă", i-a răspuns Hillary Clinton.

De asemenea, replica lui Hillary Clinton despre NATO a abut un efect mai bun asupra focus-grupului decât răspunsul critic al lui Donald Trump.

Candidatul democrat s-a descurcat bine şi în ce priveşte discuţia despre combaterea terorismului. Răspunsul său despre cum ar putea America face faţă ameninţărilor teroriste a avut un efect mai bun asupra votanţilor lui Trump, chiar şi decât asupra propriilor săi susţinători.