An bun: topul profiturilor în sistemul bancar în S1. Pe podium sunt BCR, Banca Transilvania şi BRD

Autor: Claudia Medrega 15.09.2016
BCR s-a detaşat în primul semestru (S1) ca lider în topul celor mai mari profituri de pe piaţa locală, fiind ur­mată în clasament de Banca Trans­il­vania şi BRD-SocGen. Pe locurile ur­mătoare sunt ING Bank, UniCredit şi Raiffeisen.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, controlată de grupul austriac Erste, a obţinut în primul semestru un profit net de 574,6 mil. lei, uşor sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe locul doi în topul profita­bilităţii s-a plasat Banca Transilvania, a treia bancă locală după activele deţinute. Banca din Cluj a reuşit să facă în S1 un profit net de 458,3 mil. lei, de 2,4 ori mai mare comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu un câştig net de circa 382 mil. lei în S1 2016, în creştere cu aproape 65% faţă de 2015, BRD-SocGen a ocupat locul trei în clasa­men­tul celor mai mari profituri. Banca românească cu capital francez şi-a menţinut poziţia secundă după active. Profiturile cumulate ale BCR, BRD-SocGen şi Banca Transilvania, de peste 1,4 mld. lei, au reprezentat aproape 60% din câştigul net ra­por­tat la nivelul întregului sistem bancar, de 2,4 mld. lei. Creşterea câştigurilor ra­por­tate de bănci a fost susţinută atât de îmbunătăţirea calităţii porto­fo­liu­lui, cât şi de activitatea operaţio­nală, por­to­foliile de credite noi fiind în creş­tere. Şi marja mare dintre do­bân­zile la credite şi depozite şi creş­terea ve­ni­turilor din comisioane au sus­ţinut câş­tigurile băncilor. O contri­buţie im­portantă la câştigurile băn­ci­lor a venit şi din vânzarea acţiunilor la Visa.