Producţia de cartofi, „a doua pâine a românului“, va scădea cu 15% anul acesta

Autor: Roana Rotaru 01.09.2016

Producţia de cartofi a României va scădea cu circa 15% în acest an după ce umiditatea din primăvară a favorizat apariţia bolilor specifice culturii, dar şi din cauza secetei care a condus la diminuarea producţiilor, potrivit lui Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR).

„Anul acesta producţia de cartofi o să fie mai mică cu 15-20%. A fost un atac puternic de mană (boală cauzată de anumite ciuperci parazitare - n.red.) în prima parte a perioadei de vegetaţie, iar fermierii care nu au reuşit să-şi protejeze cultura au avut de pierdut. A doua cauză este seceta agresivă din luna iulie - început de august. Oricum, din producţia proprie se asigură necesarul de consum la nivel naţional, deci nu e nicio catastrofă“, a declarat pentru ZF Gheorghe Boţoman, preşedintele FNCR.

Valoarea producţiei totale de cartofi a României este de peste 800 mil. euro, conform calculelor  ZF, românii consu­mând anual circa 100 kilograme de cartofi pe cap de locuitor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Anul trecut România era pe locul 8 în UE la producţia de cartofi, cu o recoltă totală de circa 2,8 milioane tone, potrivit Eurostat, 2015 fiind un an în care kilogramul de cartofi s-a vândut la un preţ mediu de 1,32 lei în pieţele din mediul urban, conform INS.