Banca Transilvania, pe primul loc la randamente în aproape nouă luni: +35% cu tot cu dividende

Autor: Liviu Popescu 31.08.2016

♦ Cinci emitenţi din 10 care alcătuiesc BET au fost pe plus pe 29 august faţă de începutul anului ♦ Primele care au trecut pe plus faţă de începutul anului au fost Electrica (0,8%) şi Transelectrica (0,9%) în martie.

Cele 10 companii care intră în alcătuirea indicelui BET au adus de la înce­putul anului şi până în prezent randamente de până la 35%, fiind luat în calcul ran­damentul dividendelor plătite şi ac­ţiunile gratuite, sau chiar pierderi de 15%, cum este cazul emitentului din energie Nuclearelectrica.

Banca Transilvania (TLV) se pozi­ţio­nează pe primul loc, cu 35% câştig din ianuarie încoace, iar pe urmă­toa­rele două locuri se poziţionează Elec­trica (EL), cu randament de 20% şi Trans­gaz (TGN), plus 17%. Seg­men­tul energetic, în care activează ultimii doi emitenţi menţionaţi, a luat prin sur­prindere investitorii din cauza re­zul­ta­telor slabe din S1. La polul opus, pier­deri de 15% au fost la Nuclear­elec­trica (SNN) şi de 10% la Petrom (SNP).

Din punctul de vedere al in­vestitorilor, dividendele trebuie luate în considerare la calculul profitului. Un investitor care a mizat de la începutul anului pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), unul dintre cei trei emitenţi bancari locali listaţi, a câştigat până în prezent 35% fiind luate în calcul şi dividendele şi acţiunile gratuite.