Mesajul Rompetrol: Nu ne interesează anchetele, noi am semnat un memorandum şi vrem să meargă mai departe

Autor: Roxana Petrescu 11.07.2016

Memorandumul semnat în 2013 de statul român, prin care se stabileşte că grupul Rompetrol va plăti 200 de milioane de dolari pentru 26,69% din pachetul de 44,69% pe care statul îl deţine acum la Rom­petrol Rafinare, ar trebui imple­mentat anul acesta, altfel autorităţile locale vor pierde acei bani cash, potrivit calendarului agreat între Ministerul Energiei şi kazahii de la Rompetrol, cea mai mare rafinărie din România.

Acest memorandum a fost apro­bat la începutul anului 2014 prin hotărâre de guvern semnată de Victor Ponta, premierul de la acel moment, documentul fiind carac­terizat de adversarii săi politici ca simplă „escrocherie“ prin care statul renunţă la o datorie istorică de 600 de milioane de dolari.

Afacerea Rompetrol este acum subiect de anchete penale. În mod oficial, DNA anchetează emiterea de obligaţiuni din 2003 de către Rom­petrol, de care a beneficiat pro­prietarul de atunci, Dinu Patriciu, astăzi decedat, aprobată de foştii miniştri Adrian Năstase, Mihai Tănă­sescu şi Dan Ioan Popescu.

O eventuală decizie de con­damnare şi de reversare a acestei emi­siuni de obligaţiuni ar schimba cu totul condiţiile de la Petromidia şi ar pune sub semnul întrebării inclusiv tranzacţia prin care Dinu Patriciu a vândut Rompetrol către kazahi în 2007.