Economia are 2,5 milioane de angajaţi care lucrează în IMM-uri

Autor: Mădălina Dediu Panaete 27.06.2016

Indicatorul pe care se sprijină întreaga economie, adică numărul de IMM-uri, plasează România la coada Uniunii Europene, după ţări precum Bulgaria sau Ungaria.



România are doar 30 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, număr care plasează ţara pe penultimul loc în Uniunea Europeană, arată o analiză a ZF pe baza datelor Registrului Comerţului. Comparativ, media UE se situează la 54 de astfel de întreprinderi la mia de locuitori, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene. La vârful cla­sa­mentului stau ţări precum Por­tu­galia, Olanda sau Austria, care au fiecare mai mult de 200 de IMM-uri la mia de lo­cuitori. România este depăşită chiar şi de Bul­garia şi Ungaria, cu 40, respectiv 56 de astfel de companii. Mai rău decât Ro­mâ­nia stă Grecia, cu circa 13 IMM-uri la 1.000 de locuitori.

Numărul de IMM-uri este un adevărat indi­ca­tor al dezvol­ţării unei regiuni, având în vedere că aceste firme sunt cele care aduc oxigen e­cono­­miei.

Astfel, Bu­cu­reştiul este cam­pion la nu­mă­rul de IMM-uri la mia de lo­cuitori, fiind ur­mat de Ilfov,  Cluj şi Bra­şov, care sunt şi cele mai mari judeţe ca dez­vol­tare econo­mică din România. La coada clasa­men­tului stau Teleor­man, Mehedinţi, Vaslui şi Boto­şani, care sunt şi unele dintre cele mai sărace zone din România. Astfel, economia locală se sprijină pe cele peste 600.000 de IMM-uri înregistrate care plătesc taxe şi impozite şi pentru cei 2,5 milioane de angajaţi.