Ponderea activelor bancare în PIB-ul României, la jumătate faţă de Cehia sau Ungaria

Autor: Anelis Baciu 14.06.2016

România şi-a adjudecat anul trecut ultima poziţie din regiune în clasamentul după ponderea activelor în Produsul Internet Brut (PIB), cu un grad de bancarizare de numai 59%, la jumătate faţă de nivelul din Cehia sau Ungaria, potrivit unei analize realizate de Raiffeisen Research. Cele 36 de bănci care operează pe piaţa românească aveau la fianalul anului trecut active totale de 377 miliarde de lei (85 mld. euro).

„Scăderea gradului de bancarizare este neobişnuită şi este cauzată de faptul că reluarea activităţii bancare a fost întârziată. În ţările vestice Banca Centrală Europeană a avut intervenţii masive pentru reluarea creditării şi politici monetare agresive. În Ro­mânia BNR a fost mai prudentă, a folosit instru­men­tele clasice precum rata de dobândă şi rezervele minime obligatorii, spre deose­bire de BCE care a intervenit şi prin relaxare can­titativă“, a declarat analistul finaniciar Aurelian Dochia.

Dacă în celelalte ţări din regiune băncile devin din ce în ce mai importante, ponderea activelor în total economie fiind în creştere, pe plan local se întâmplă exact contrariul. Gradul de bancarizare scade în România din 2008 încoace şi a ajuns anul trecut la minimul de după criză.