KPMG: Multinaţionalele vor fi obligate să plătească impozit pe profit acolo unde îl obţin

Autor: Adelina Mihai 08.06.2016

Practicile lipsite de etică ale unor multinaţionale care şi-au mutat profiturile în ţările cu un regim de impozitare favorabilă sunt pe cale să dispară, avertizează experţii firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a analizat aspectele care stau la baza erodării bazei fiscale şi a împărţirii profi­tu­ri­lor şi a pregătit un set de reco­man­dări care urmează să fie im­ple­men­tate inclusiv în legislaţia româ­nească. Astfel, multinaţio­nalele vor fi nevoite să aloce corect profiturile în funcţie de jurisdicţiile fiscale în care operează, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de trans­parentizare şi de adaptarea legislaţiei.

„Având în vedere strategia ANAF de a construi un parteneriat cu mediul de afaceri, cred că mai po­tri­vită ar putea fi scoaterea în evi­den­ţă a contribuabililor corecţi prin ca­talogarea acestora ca atare, «fair tax­payer label», propunere care de alt­fel este pe agenda Comisiei Euro­pe­ne“, a explicat Ramona Jurubiţă, par­tener în cadrul KPMG Ro­mânia, pre­zentă ieri la eveni­mentul „Trans­pa­ren­ţă, reorganizare şi con­cu­renţă în legislaţia fiscală euro­peană. Cum se vor transpune acestea în legislaţia fiscală din România?“ organizat de KPMG în parteneriat cu ZF.