„Există o inflaţie de absolvenţi de economie şi drept“

Autor: Mihaela Pascari 27.04.2016

Numărul de absolvenţi de facultăţi cu profil eco­no­mic şi juridic este mai mare decât necesarul de pe piaţa muncii din cauza dezvoltării masive a învăţământului universitar privat, iar pregătirea lor din punct de vedere calitativ este îndoielnică, spune Felix Toma, directorul general al companiei de recrutare Gi Group.

„Învăţământul de stat a suferit o degradare în ultimii ani din cauza întârzierii reformei de învăţământ. Aceasta este strâns legată şi de modul de finanţare a învăţă­mân­tului superior per capita, care a dus la o depersonalizare a învă­ţă­mântului din dorinţa de a atrage cât mai mulţi bani în detrimentul calităţii. La ora actuală sunt foarte mulţi absolvenţi de studii economice: există o inflaţie a diplomelor din domeniul economic şi drept din cauza dezvoltării nesustenabile a învăţământului privat cu aceste două specializări“,  explică Toma.

Unu din trei absolvenţi de învăţământ superior (adică peste 32.000 de persoane) este absolvent de ştiinţe eco­nomice sau juridice. Dintre aceştia, 43% sunt absolvenţi de facultăţi private.