Barack Obama: Menţinerea Marii Britanii în UE consolidează "prosperitatea colectivă"

Autor: Mihai Draghici 22.04.2016

"Cred că Marea Britanie consolidează prosperitatea noastră colectivă prin intermediul Uniunii Europene", a declarat Barack Obama într-o conferinţă de presă organizată alături de premierul britanic, David Cameron.

"Nu cred că Uniunea Europeană diminuează influenţa britanică în lume. Cred că o amplifică", a adăugat preşedintele american, subliniind că astfel este consolidată şi "relaţia specială" a Marii Britanii cu Statele Unite.

"Trebuie să fie foarte clar: în ultimă instanţă, decizia va aparţine cetăţenilor britanici", a spus Obama, referindu-se la referendumul din iunie pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE.

"Dar, în cadrul relaţiei noastre speciale, pentru că suntem prieteni, este cinstit să vă spunem ce credem noi", a subliniat Obama.

"Marea Britanie are o poziţie foarte bună prin contribuţia adusă la conducerea unei Europe puternice", a insistat liderul american.

"Alianţa dintre Statele Unite şi Marea Britanie este una dintre cele mai solide şi cele mai vechi, făcând lumea mai sigură", a subliniat Obama, criticat dur de primarul Londrei, Boris Johnson, pentru pledoaria în favoarea menţinerii Marii Britanii în UE.