Cei mai mari zece antreprenori din Braşov ţin 5% din economia judeţului

Autor: Dana Ciriperu 25.03.2016

Cele mai mari zece companii antreprenoriale din judeţul Braşov au avut în 2014 o cifră de afaceri de 1,9 mi­liarde de lei, nouă din zece au raportat profit, iar numărul de salariaţi a fost de 4.200. Ca pondere, top zece antrepre­nori reprezintă 5% din cifra de afaceri a judeţului.

Braşovul este a şaptea eco­no­mie judeţeană a României după cifra de afaceri a compa­ni­ilor, cu un rulaj de 38 mld. lei în 2014, care situează judeţul din inima României în faţa ve­ci­nilor din Prahova sau Sibiu, însă în urma unor judeţe pre­cum Cluj, Timiş, Constanţa sau Argeş.

Cea mai mare companie antrepre­no­rială din judeţ este Ropharma, busi­nessul de peste 420 mil. lei construit de Mihai Miron.

Deşi cu vânzări mai mici compa­ra­tiv cu multinaţionalele, cele mai mari fir­me controlate de antreprenori sunt pe profit, unele cu marje de peste 10% în 2014, ultimul pentru care există date pu­blice oficiale pe site-ul Ministerului de Finanţe (Visual Fan, Avicola Bra­şov sau Temad Co).

De altfel, şi primul studiu asupra capita­lului privat românesc, publicat  de Ziarul Financiar în decembrie 2015, ara­tă că firmele cu capital privat româ­nesc sunt mai profitabile decât cele stră­ine, dar mai îndatorate. Astfel fir­mele pri­va­te româneşti au declarat un rezultat net consolidat (profituri nete plus pierderi) de 14 mld. lei în 2014, faţă de 2 mld. lei pierderi declarate de firmele străine.