Omul liberalilor, numit în fruntea Romsilva

Autor: Iulian Anghel 18.03.2016
Călin Bibarţ (44 de ani), omul căruia fostul premier Mihai Răzvan Ungu­reanu, actualmente şef al SIE (Serviciul de Informaţii Externe) îi datorează mandatul de senatror din perioada 2012 – 2015, va prelua funcţia de şef al Romsilva, companie cu afaceri de 1,5 miliarde de lei şi profit net de peste 100 de milioane de lei.

Regia adminis­trează jumătate din pădurile României, însemnând în jur de 3 milioane de hec­tare.

Fost prefect al Aradului între 2009 şi 2012, apropiat de PDL  la acea vreme, Bibarţ şi-a căpătat o notorietate naţio­nală când la ale­gerile legislative din toamna lui 2012 i-a cedat locul pe liste fostului premier Mi­hai-Răzvan Ungureanu care, aseme­nea multor demo­crat-liberali, nu a candidat în localitatea unde avea domiciliul, ci în alta unde PDL mai avea ceva priză la public.

Aşadar, Ungureanu nu a candidat la Bucureşti, unde avea domiciliul, nici la Iaşi, locul naşterii, ci în fieful puter­nicului Gheorghe Falcă, primar PDL al Aradului, şi a câştigat astfel un fotoliu de senator, pe care l-a păstrat până în vara anului trecut când preşedintele Klaus Iohannis l-a numit din nou în fruntea SIE, funcţie pe care o părăsise în iarna lui 2012 pentru a deveni premier.

Nici Călin Bibarţ nu a stat pe loc. Acum este liberal. A fost numit la Romsilva director al departamentului de informatică şi va prelua în câteva zile atribuţiile de di­rector general al re­giei, până la orga­nizarea unui co­n­curs.

El îi ia locul lui Adam Crăciunescu (PSD), care a demi­sionat în urma scan­dalului de la început de an privind preţul lemnului la Rom­silva.

În iarnă, gu­vernul a decis un control la Romsilva în urma acuzaţiilor reciproce dintre regie şi Ministerul Mediului privind majorarea preţului lemnului vândut. Potrivit repre­zentan­ţilor in­dustriei, Romsilva majorase cu o treime preţul lemnului pe picior, ame­ninţând prin această politică să trimită în faliment multe companii.