S-a aprins un bec în bord? Află ce înseamnă

Autor: ProMotor 11.03.2016

Tabloul de bord al maşinii cuprinde semnale luminoase sub forma unor pictograme care au importantul rol de a avertiza în privinţa unor uzuri, erori sau diverse probleme la anumite sisteme ale maşinii. De aceea  ar fi bine să ştii ce simbolizează aceste semnale pentru ca problemele să nu se agraveze şi să fii obligat să mergi la service mai repede de cât îţi planificasei.

 

În general, culorile acestor simboluri sunt şi ele importante. Roşu indică o potenţială problemă serioasa legată de siguranţa maşinii, galbenul înseamnă o problemă ce ar necesita înlocuirea unei piese, iar albastru sau verde au doar rol de indicatori. 

Specialiştii de la Blog.autoeconom.ro au elaborat o listă cu principali martori care se pot aprinde în bord, pentru a-i ajuta pe cei care întâmpină astfel de probleme să-şi înţeleagă mai uşor maşina. 

1. Defecţiuni la motor

 

 

 

 

Acestea pot fi de culoare roşie, sau galbenă la unele maşini. Iniţialele EDC înseamnă engine diesel control. Pictogramele alăturare avertizează că sistemul de control al funcţionării motorului este defect. În acest caz, cel mai recomandat ar fi ca şoferul să facă o vizită la service pentru ca problema să nu se agraveze.

 

2. Presiunea de ulei 

Acest simbol are culoarea roşie şi se stinge imediat după pornirea motorului. În cazul în care aceasta rămâne aprins, oprirea imediată a motorului este obligatorie. Cei care ignoră acest avertisment riscă să ducă la griparea motorului. Cauzele pentru care se aprinde acest martor pot fii multiple: ulei degradat sau contaminat cu combustibil, îmbâcsirea filtrului de ulei sau uzura excesivă a supapei acestuia sau defectarea pompei de ulei.

Vedeţi ce sunt ceilalţi martori pe ProMotor