IFC: 5 miliarde de euro ar fi necesarul de finanţare al femeilor antreprenoare

Autor: Roxana Pricop 09.03.2016

Ana-Maria Mihăescu, şefa misiunii International Financial Corporation (IFC), divizie a Băncii Mondiale, a estimat la 5 mld. euro necesarul de finanţare pentru cele peste 50.000 de IMM-uri controlate de femei şi situate în regiunile cu creştere accelerată ale ţării.

Femeile sunt puţin vizibile în ringul bursei de la Bu­cureşti, atât din punctul de vedere al reprezentării în con­siliile de administraţie ale companiilor listate, cât şi al numă­rului de investitori în acţiuni. Po­trivit es­timărilor ZF, doar 20-25% din nu­mărul total de investitori persoane fizice la BVB sunt femei. În timp ce doar 12% din membrii consiliilor de ad­mi­nistraţie ale celor mai lichide zece com­panii listate sunt femei, faţă de o medie europeană de 20%. În plus, nicio companie privată cu acţionar majoritar femeie nu s-a listat până în prezent la bursa de la Bucureşti.

„Un studiu al Băncii Mondiale arată că peste 50.000 de IMM-uri sunt con­trolate de femei în polii de creştere ai ţării, precum Cluj, Timiş, Con­stanţa, Bihor şi Bucureşti. Având în ve­dere că finanţarea medie este de 100.000 de euro prin liniile de creditare pe care IFC le-a acordat, ar exista un potenţial de finanţare de 5 miliarde de euro al femeilor antreprenoare. Băncile şi bursa ar trebui să exploateze poten­ţialul de business al acestui segment“, a spus Ana-Maria Mihăescu, şefa misiunii International Financial Corpo­ra­tion (IFC) prezentă ieri la deschi­derea oficială a şedinţei de tran­zac­ţionare a Bursei de Valori Bucureşti.