Cine vrea performanţă în agricultură are nevoie de cel puţin 150 de hectare de teren. Suprafeţele mai mici merg pentru alte activităţi

Autor: Bogdan Alecu 15.02.2016
România are în jur de 3,6 milioane de fermieri, cu 20% mai puţin decât în urmă cu zece ani, iar cei mai mulţi practică o agricultură de subzistenţă.
 
„O fermă familială trebuie să aibă o suprafaţă de cel puţin 150 de hectare dacă se ocupă de agricultură. Suprafeţe mai mici sunt pretabile pentru alte acti­vităţi, precum le­gumicultură, unde se poate face perfor­manţă pe teren puţin. Dar cine doreşte per­formanţă şi să poată face o rotaţie a cul­turilor, are nevoie de cel puţin 150 de hectare”, spune Jean Ionescu, cel care conduce compania Pioneer Hi-Bred România, parte a gigantului DuPont Pioneer.
 
Ionescu a preluat conducerea companiei începând cu data de 1 iulie 2015, când a fost promovat commercial unit manager pentru România şi Republica Moldova. El este agronom de meserie, având inclusiv un doctorat, şi are în spate o carieră de 12 ani în cadrul companiei, fiind anterior director naţional de vânzări. Înainte de a se alătura companiei americane, a mai activat în vânzări în cadrul Adama, dar şi în cercetare agricolă.
 
Compania americană rulează în România peste 100 de milioane de euro, prin firmele Pioneer Hi-Bred Seeds Agro şi Pioneer Hi-Bred Ro­mâ­nia. Din vânzările Pioneer în România, 60% reprezintă sămânţa pentru porumb, iar restul de 40% reprezintă floarea-soarelui, rapiţa, soia şi lucerna.
 
„Avem peste un milion de ferme care cultivă sub două hectare de teren, adică fac o agricultură de subzistenţă”, arată şeful Pioneer. Pe de altă parte, date recente arată că numărul fermelor cu suprafaţă de peste 100 de hectare a crescut cu 27% în ultimii zece ani. Astfel, la finalul anului 2013 în România erau peste 13.000 de ferme care lucrau peste 100 de hectare, faţă de numai 10.000 în urmă cu zece ani.