Creşterea economiei SUA a încetinit puternic în trimestrul al patrulea, la numai 0,7%

Autor: Marius Oncu 29.01.2016

De asemenea, preţul mic al petrolului a temperat investiţiile companiilor energetice, în timp ce temperaturile neobişnuit de ridicate pentru perioada respectivă au redus cheltuielile cu utilităţile.

Per ansamblul anului, creşterea PIB s-a situat la 2,4%, ritm similar cu cel din 2014 şi în linie cu aşteptările analiştilor. În trimestrul al treilea, SUA au consemnat un avans anualizat de 2%.

Unele elemente cu impact negativ, precum stocurile şi vremea, sunt temporare, iar analiştii anticipează o revenire a economiei în primele trei luni ale acestui an. Excluzând stocurile şi schimburile comerciale, economia a avansat cu 1,6%.

Rezerva Federală a SUA a admis, miercuri, că avansul economic a încetinit spre finele anului, dar a notat şi că pe piaţa muncii condiţiile au continuat să se îmbunătăţească. Fed, banca centrală a SUA, a crescut dobânzile în decembrie pentru prima dată începând din iunie 2006.

Fed nu a exclus în comentariile recente o nouă majorare în luna martie, însă volatilitatea pieţelor financiare ar putea conduce la amânarea acesteia până în iunie, notează Reuters.