Petrom: Vom analiza oportunitatea de a procesa ţiţei din import având în vedere condiţiile de piaţă şi scăderea estimată a producţiei locale

Autor: Roxana Petrescu 28.01.2016

Producătorul duce o luptă acerbă pentru reducerea costurilor în contextul în care analiştii nu se mai tem să lanseze estimări privind scăderea preţului petrolului chiar şi sub pragul de 20 $/baril.

Circa 3% din cantitatea de petrol procesată la rafinăria Petrobrazi, singura funcţională din porto­foliul Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, s-au importat în primele nouă luni din 2015 în contextul în care preţul barilului de petrol s-a înjumătăţit faţă de perioada similară a anului trecut.

„În primele nouă luni ale anului trecut, în cadrul rafinăriei Petrobrazi am procesat o cantitate de 3,09 milioane de tone de ţiţei şi produse semifinite, din care 91 de tone (aproximativ 3%)  au fost importate. Având în vedere condiţiile de piaţă şi scăderea estimată a producţiei locale, vom analiza oportunitatea de a procesa ţiţei din import pentru a optimiza  rata de utilizare a rafinăriei şi a beneficia de marjele de rafinare îmbună­tăţite“, spun reprezentanţii Petrom.