Aproape jumătate din familiile din România trăiesc în una sau două camere. 40% din familiile cu trei persoane trăiesc în maximum două camere

Autor: Liviu Popescu 13.01.2016
Aproape jumătate din familiile româneşti (46%) trăiesc în una sau două camere, iar în oraşe ponderea creşte chiar la 57%, potrivit unui studiu de piaţă realizat de BCR Locuinţe, una dintre cele două bănci din sistem care activează în domeniul de economisire-creditare.

Aproximativ 40% din familiile cu trei persoane trăiesc în maximum două camere, 32% din familiile cu patru persoane îşi duc traiul într-o locuinţă cu maximum două camere. În cazul familiilor cu cinci persoane, procentajul este de 20% şi tot 20% şi în cazul celor formate din şase persoane.

„Ne oprim un moment şi încercăm să ne imaginăm traiul zilnic al unei familii de patru sau şase persoane într-un apartament de două camere: cum se odihnesc aceşti oameni? Cum mănâncă? Ce posibilităţi de intimitate există? Unde îşi ţin lucrurile? Unde se pregătesc pentru şcoală sau pentru muncă? Cum gestionează preferinţele divergente? Cum e atmosfera generală? În mod curios, tema densităţii excesive în locuinţele româneşti lipseşte din discuţiile publice şi nu pare să preocupe pe nimeni, în afară de locatarii în cauză“, a declarat doctor Petre Datculescu, directorul IRSOP (Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice).

Din totalul gospodăriilor, o treime nu au grup sanitar, nici măcar la oraşe (8,5%), iar tot atâtea nu sunt prevăzute cu baie/duş.

Doar 15% dintre locuinţe sunt construite după anul 2000, iar în perioada 2000-2002 s-au construit aproximativ 197.500 de locuinţe, cererea actuală fiind de un milion de locuinţe noi numai în mediul urban.

În portofoliul BCR Locuinţe există aproximativ 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 mld. lei. Portofoliul de credite acordate de BCR Locuinţe a crescut cu 16%, depăşind 176 mil. lei. BCR Locuinţe are un sold al depozitelor de circa 2,6 mld. lei.