Numărul de cabane şi hoteluri de la munte s-a dublat în 15 ani

Autor: Mădălina Dediu Panaete 24.12.2015

Numărul de unităţi de cazare din zona montană s-a dublat în ultimii 15 ani, ajungând în primele zece luni ale acestui an la peste 1.800 de hoteluri, ca­bane, pensiuni sau vile, conform unei analize a ZF pe baza datelor de la In­sti­tutul Naţional de Statistică (INS).

Zona montană re­uneşte astfel un sfert din numărul total de unităţi de cazare din România.

„Muntele este zona cu cea mai ma­re atractivitate pen­tru investiţii în infra­structură hote­lieră pentru leisure. Mai degrabă in­ves­teşti la munte decât la mare, unde ai un sezon de doar de trei luni. La munte ai trei luni de iarnă, dar ai şi trei luni de vară, deşi si­gur că nu cu aceleaşi tarife. Mai mult, la munte oricând în aceste două se­zoa­ne ai şi po­sibili­tatea de a organi­za confe­rin­ţe dacă ai dotă­rile nece­sa­re“, spu­ne Sorin Ionescu, fondator şi di­rector al com­pa­ni­ei de consultan­ţă în do­me­niul hote­lu­ri­lor Fivestar Hospitality.

Doar în Predeal erau în primele zece luni ale anului circa 150 de unităţi de ca­za­re, faţă de 106 în anul 2008. Pe de altă par­te, în Sinaia sunt 90 de hoteluri, pen­siuni sau cabane. Va­lea Prahovei şi Poia­na Braşov sunt de de­parte cele mai atrac­tive zone mon­ta­ne pentru turişti, atră­gând şi cele mai multe investiţii în domeniul hotelier.