Ghidul primei investiţii pe bursă. Zece întrebări şi răspunsuri pentru investitorul la început de drum

Autor: Radu Bostan 01.12.2015
Dobânzile la depozitele bancare în lei au scă­zut în acest an la minime istorice, iar în pre­zent practic nicio bancă de talie mare nu le mai oferă clienţilor o bonificaţie de 2% pe an la de­pozite. O alternativă la eco­nomisirea prin bancă o re­prezintă in­vesti­ţiile în ac­ţiuni ale companiilor listate la bursă, care, deşi sunt mai ris­cante, pot aduce randamente net supe­rioare unui depozit.
 
Bursa de la Bucureşti a crescut anul trecut cu 9%, dar de acest câştig a beneficiat un nu­măr extrem de mic de investitori, în condiţiile în care bursa numără doar 20.000 de conturi ac­tive, adică jucători care au realizat o ope­ra­ţiune în ultimele şase luni. Spre comparaţie, peste 14 mil. persoane fizice au de­po­zi­te la bancă, potrivit datelor Fondului de Ga­ran­tare a Depozitelor în Sistemul Bancar. În acest an însă, bursa a scăzut cu 1%, însă ac­ţiu­ni­le le-a adus investitorilor profituri şi de 40%, cum este cazul BRD şi Banca Transil­va­nia.
 
În încercarea de a elimina barierele care îi fac pe actualii deponenţi să evite să devină in­ves­titori, ZF a consultat brokerii şi analiştii fi­nan­ciari pentru a reda răspunsurile la cele mai frecvente întrebări ale celor aflaţi la primii paşi pe bursă.