SIF-urile au rămas cu „cash“ de 250 mil. lei în depozite după plata dividendelor

Autor: Roxana Pricop 23.11.2015
Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au încheiat primele zece luni ale anului cu lichidităţi plasate în depozite bancare în valoare cumulată de 250 milioane de lei, reprezentând 3,5% din averea lor cumulată.
 
În acelaşi interval al anului trecut, SIF-urile aveau depozite bancare de 204 milioane de lei. Lichidităţile plasate în depozite bancare şi titluri de stat sunt un indicator al capacităţii viitoare de investiţii a acestor societăţi.
 
SIF Banat-Crişana (SIF1) se menţine pe primul loc în topul lichidităţilor cu depozite în valoare de aproape 120 milioane de lei la finalul lunii octombrie. Societatea a distribuit în acest an di­vi­den­de în valoare brută totală de 55 mi­lioane de lei. SIF-ul se men­ţi­ne şi cea mai mare dintre SIF-uri, cu active nete de 1,8 mi­liarde de lei la fi­nalul lunii oc­tombrie.
 
Apre­cierea acţiunilor ban­care – Erste Bank, Banca Tran­silvania şi BRD, alături de re­ducerea rit­mu­lui de vânzare de active au alimentat creş­terea averii SIF1 în acest an cu aproape 13%. De asemenea, SIF-ul şi-a redus şi ritmul de investiţii. SIF1 a realizat investiţii de 11,5 milioane de lei în primele nouă luni ale anului. Din această sumă, aproape 6 milioane de lei au fost direcţionate spre achiziţia de acţiuni listate la bursa de la Bucureşti, potrivit rapor­tu­lui trimestrial emis de societate. Spre com­paraţie în trimestrul al treilea al anului 2014 societatea a făcut investiţii de 15,2 milioane de lei pe piaţa de capital.