Moştenitorii Malaxa şi Ausnit au vândut acţiuni FP de 160 mil. lei

Autor: Roxana Pricop 09.11.2015

Moştenitorii Malaxa şi Ausnit, cei mai mari acţionari privaţi ai Fondului Proprietatea (FP), şi-au redus în octombrie participaţia deţinută la FP de la 6,03% la 4,22% din capital. La un preţ mediu de 0,8 lei/acţiune, pachetul de 1,81% din titlurile FP lichidat de aceştia valorează circa 162 milioane de lei, potrivit calculelor ZF.

Luna trecută, acţiunile FP au crescut cu 3,8%, apreciere peste cea a indicelui BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti. Avansul acţiunilor FP a avut loc pe fondul unor achiziţii de acţiuni derulate de fondul ame­ri­can de hedging Elliott Asso­ciates, cel mai ma­re acţionar al FP cu circa 20% din capital, şi al AGA de con­fir­mare de mandat pentru ma­na­gerul Franklin Templeton.

Nu este exclus ca unul din­­tre cumpărătorii acţiu­nilor vân­dute de moştenitorii Ma­la­xa să fie fondul ame­ri­can de hedging Elliott, având în vedere că partici­paţia fon­du­rilor străi­ne de investiţii a ur­cat cu 2% de la 22,38% din ca­pital pe 8 octombrie la 24,38% din capital la 30 octombrie, potrivit raportărilor oficiale făcute de FP.

Moştenitorii Ausnit au primit acţiuni la Fondul Pro­prie­tatea în anul 2006 în contul combinatului siderurgic Reşiţa con­fiscat de regimul comunist şi care a aparţinut indus­tri­aşului Max Auschnitt. Tot atunci moştenitorii unei alte mari familii de industriaşi, familia Malaxa, au primit acţiuni la Fond în contul uzinelor Faur şi Republica.