Novartis va plăti 390 milioane de dolari pentru închiderea unei investigaţii în SUA

Autor: Anca Dumitrescu 27.10.2015

Acordul este preliminar şi se referă la acuzaţiile legate de vânzarea medicamentelor Myfortic, Exjade, Tasigna, Gleevec and TOBI, a anunţat compania.

Autorităţile americane au dorit iniţial să penalizeze Novartis cu până la 3,3 miliarde de dolari pentru practicile de comercilizare a medicamentelor Exjade şi Myfortic. Potrivit acuzaţiilor, pacienţii erau trimişti la anumite farmacii specializate, iar compania a plătit mită sub formă de discount-uri pentru ca farmaciile respective să recomande medicamentele pacienţilor şi să le crească astfel vânzările.

"Novartis a încheiat un acord de principiu cu Departamentul de Justiţie al SUA şi statele federale implicate în proces, în legătură cu interacţiunile companiei cu farmaciile specializate”, a anunţat compania într-un cumunicat publicat odată cu raportarea rezultatelor pentru trimestrul al treilea.

Farmaciile specializate comercializează medicamente scumpe destinate pacienţilor cu afecţiuni complexe.

Profitul net al Novartis a scăzut cu 42% în trimestrul al treilea, la 1,81 miliarde de dolari, faţă de 3,1 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind afectat de costul litigiilor.

Profitul net core, care exclude costurile sau câştigurile excepţionale, a scăzut cu 2%, la 3,06 miliarde de dolari.

Vânzările nete au coborât cu 6%, la 12,27 miliarde de dolari.

Analiştii anticipau pentru trimestrul al treilea un profit net core de 3,2 miliarde de dolari şi vânzări de 12,7 miliarde de dolari.