Până la finalul lui 2015 am putea să asistăm la anunţarea a două-trei tranzacţii pe piaţa bancară, din cele cinci care se discută acum

Autor: Claudia Medrega 15.10.2015

Interesul pentru vânzări de portofolii de credite neperformante şi activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A - mergers & acquisition) în sectorul bancar s-a intensificat, în prezent existând discuţii pentru cinci tranzacţii, iar până la sfârşitul anului am putea să asistăm la anunţarea a două sau trei tranzacţii.

Totodată, efervescenţa va continua şi anul viitor, afirmă re­pre­zentanţii celor mai mari firme de audit şi consultanţă din Big 4. „Acum sunt în discuţie «în jur de cinci tranzacţii». Sunt o combinaţie între vânzarea de portofolii de credite neper­for­mante şi vânzarea subsidiarelor locale ale unor bănci interna­ţionale care caută să vândă activele non-core. Deşi nu a mai rămas mult din acest an, am putea să asistăm la anunţarea a două sau trei tranzacţii până la finalul lui 2015“, a declarat pentru ZF Jonathan Wheatley, director, Financial Services Deals la PwC România.

„Ne aşteptăm să vedem în continuare ten­dinţa anumitor bănci de a externaliza portofolii de credite neperformante pentru a-şi reduce ponderea activelor neperfor­man­te din bilanţ. De asemenea, ne aşteptăm la un val de fuziuni şi achiziţii în sectorul bancar, parţial precipitat de recapitalizarea programată a băncilor greceşti către finalul acestui an. Din discuţiile noastre regulate cu in­vestitorii internaţionali putem spune că există o cerere în creştere din partea unor astfel de cumpărători de active non-core sau neperformante. Acest lucru se reflectă şi în lista noastră de oportunităţi în domeniu, care este la cote maxime“, susţine el.