Erimescu, imobiliare.ro: Preţurile nu par să mai scadă foarte mult

Autor: Liviu Popescu 29.07.2015
Adrian Erimescu, directorul general al site-ului imobiliare.ro, consideră că este un moment bun pentru accesarea unui credit imobiliar în condiţiile în care finan­ţarea este accesibilă, atât pe programul guvernamental Prima casă, cât şi credite standard.
 
„Preţurile nu par să mai scadă foarte mult. Aş­teptările cumpărătorilor sunt că în continuare preţu­rile vor scădea, iar în mintea cumpărătorului, preţurile scad în continuare“, a spus Erimescu la conferinţa ZF Bankers Summit ’15.
 
În urmă cu patru-cinci ani costul pentru un credit imobiliar standard ajungea la nivelul de 10% pe an.
 
În prezent însă dobânda pentru un credit imobiliar este de 4-5% pe an. Pe de altă parte, pentru creditele de consum bănci afişează în prezent dobânzi de 8-9% pe an. Băncile aveau la jumătatea anului credite imobiliare de 13,5 miliarde de lei, de două ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea puternică a dobânzilor din ultima perioada de timp, dar şi trecerea programului Prima casă exclusiv în varianta în lei din vara anului 2013 au dus la creşterea puternică a acestui tip de împrumuturi. Prima casă reprezintă asigură circa jumătate din vânzările de ipotecare ale băncilor.